Linda Mårtensson

Alla inlägg under januari 2012

Av Linda Mårtensson - 23 januari 2012 11:50

Nu när Noell fyller åtta är det dags för slutmätning och det är inbokat nästa onsdag den 1/2. Förra året mättes hon till 139,2 cm så jag hoppas att hon inte har växt så mycket nu för det vore bra om hon kunde fortsätta att tillhöra kategori C. ;)

Alla blir stora någon gång minsann! 

   

Av Linda Mårtensson - 22 januari 2012 18:51

Just nu håller jag på att ändra lite här på bloggen. Jag vill ha det lite stilrenare, men ändå personligt. Jag har börjat med att göra om presentationen -->

Av Linda Mårtensson - 21 januari 2012 22:45

Idag var det åter dags för en tripp till ridhuset för lite mangling. Passet började denna gång med att jag faktiskt kunde skritta Noell på långa tyglar utan att hon la in en överilad turboväxel i skritten, framsteg! Nu menar jag inte att jag aldrig skrittar min häst på långa tyglar, för det gör jag jämt hemma, men ibland när man åker iväg så kan hon bli lite väl het och då är det ingen idé att skritta henne på helt långa.


När vi hade skrittat och joggat omkring lite så satte dagens övningar igång med flyttning av bogar på mittvolten och sedan galopperade vi i lätt sits för att de skulle komma igång och mjukna i ryggen. Efter värmningen var det dags för huvudjobbet som bestod av skolor. Öppnorna var bra bitvis, ibland vill Noell komma undan och då släpper hon bettet. Jag fick rida dem med lite mer tryck idag, vilket vi inte gjort särskilt mycket tidigare och när vi väl fick till det så gick hon riktigt bra. När hon får gå under mer tryck så blir öppnamomentet bättre då hon inte släpper bettet utan jag får en jämn kontakt. Det är bra att inte alltid rida likadant i skolorna, man kan variera tempo i dem! Ofta tränar jag dem i ett lägre tempo för att hon ska vila på steget, men idag behövde vi träna på detta sätt för att förbättra förbindelsen. Slutorna däremot var riktigt bra, de är lättare för oss! Slutorna kunde vi göra i lite mer samlad trav än öppnorna eftersom de går lite lättsammare. Det enda jag fick tänka på var att göra lite halvhalter i högerslutan för att hon inte skulle rinna iväg i den.


I galoppen jobbade vi med åttametersvolter och det är sjukt svårt, något vi måste träna mycket på. Takten blev lite hackig och så tappade jag ställningen i sista språnget.  Jag fick rida flera varv på en volt innan vi hittade känslan och när vi gjorde nästa hände samma saker och jag fick ta något extra-varv... Tiometersvolter är jättelätta och sedan förminskar man dem lite och det blir helt plötsligt krångligt. Jaja, vi måste bara hitta flytet för själva vändandet var bra enligt Karin. Innan vi avslutade fick jag testa ett par galoppökningar. De har förbättrats en del sedan i höstas för nu rusade hon inte igenom dem utan längde steget, dock måste vi slipa lite på upptagningarna för där orkar hon inte riktigt hela vägen.


Sammanfattningsvis en väldigt nyttig träning och det jag är mest nöjd över är slutorna och att Karin faktiskt inte tjatade något på min vänstersida idag, vilket bör betyda att den förbättrats under veckan! Nu ska vi fila lite själva medan vi längtar till nästa gång. Nästa helg är vår chaufför (pappa) upptagen med annat så det blir nog så att vi får träna hemma på snöunderlag, sålänge inte vädret ställer till med tö eller en massa minusgrader vill säga...

Av Linda Mårtensson - 21 januari 2012 22:15

I torsdags var det dags för lite klättring i skogen igen. Vi ökade passet en aning från förra gången och Noell klarade det lätt som en plätt! Jag böjde igenom henne och tränade lite övergångar, men vikten las självklart på backträningen. Som vanligt försökte jag rida henne så rund och låg som möjligt för att få henne att jobba riktigt över ryggen.


Igår red vi ner till ridbanan för ett lösgjörande pass. Jag la endast fokus på att få henne loss och mjuk och gjorde inget mer avancerat än övergångar på böjda och raka spår samt lite skänkelvikningar utmed staketet i skritt och trav. Noell kändes superfin och jag ville inte sluta rida, haha. Noell mår bra av något sådant här basic-pass i veckan eftersom hon är en häst med så mycket nerv. Hon behöver bli avslappnad i muskler och hjärna helt enkelt!  

Juli 2011.

Av Linda Mårtensson - 21 januari 2012 14:05

 

Cesar

 

Noell


 

Noell

 

Noell


 

Noell

 

Nova

 

Noell

 

Lego

 

Usain

 

Noell

 

Zacke

 

Zacke vs Usain

 

Zacke & Usain

 

Usain

 

Cesar

 

Patrick

 

Cesar

 

Noell

 

Cesar

 

Noell

 

Nova


Visst är de fina? (: 

Av Linda Mårtensson - 19 januari 2012 12:45

Igår var jag lite tröttare efter tisdagens aktiviteter. Min dag startade med ett frisörbesök och skola efteråt, ganska kort dag och var hemma i hyffsad tid.


Jag hade dejtat Nina för en skrittur på kvällen, mycket mysigt! Vi pratade som vanligt om allt mellan himmel och jord flera gånger om medan snöflingorna seglade ner på oss. Hästarna var pigga men ovanligt snälla och höll sig fint på mattan hela vägen, duktiga!


Denna dag hoppas jag att vi inte behöver sluta allt för sent för ikväll har jag dejtat min kära syster för en uteritt. Vi ska styrketräna lite i någon backe ikväll tänkte vi. Noell brukar oftast bli så het ute men med Nova brukar det fungera bra. Jag brukar oftast inte välja att rida ut så mycket med hästar som jag vet gör Noell mer taggad än vad hon redan är. Jag vill ha en avspänd häst som man inte måste "dra stopp" på för att de är helt blockerade av stress. Ibland kan man givetvis rida ut med andra och busa lite med sunt förnuft men oftast har jag något mål även med uteritten som jag vill uppnå och det blir svårt om hästen börjar tänka kapplöpning osv...:P 


Kram.



Av Linda Mårtensson - 19 januari 2012 12:16

I tisdags så var jag faktiskt inte bara nöjd och glad över min häst som jag oftast är, utan jag var även nöjd med mig själv! En väldigt härlig känsla som man inte (eller inte jag iallafall) upplever särskilt ofta!


På skolan var jag superfokuserad hela dagen och jag var både glad och peppad över att börja på lite nya kurser, dessutom gick jag även på ett friskis och svettis pass på lunchen och var nöjd med det då jag tyckte att det gick mycket bättre än gången innan.


På kvällen när det var dags för ridning så hade jag massor av energi kvar och jag var riktigt taggad och bestämde mig för att detta verkligen skulle bli ett bra träningspass. Samtidigt som dessa känslor uppfyllde mig så hade jag samtidigt ett stort tålamod och kunde lotsa Noell precis rätt. Jag kämpade hela passet med att verkligen rida med kroppen åt det håll jag var påväg och vara ett med Noell samtidigt som jag hade fullständig kontroll över form, takt och tempo i alla gångarter. Mamma berömde mig från Cesars rygg, hon tyckte att min ridning nu var helt annorlunda mot hur jag red på träningen. Jag red lite blandad kompott av öppnor, förvända slutor, bakdelsvändningar, förvänd galopp och mindre tempoväxlingar. Allt kändes snäppet bättre än vanligt så jag kunde med bra känslor i kroppen lägga fram handen och låta Noell trava ur sig alla slaggprodukter i en rund och låg form!


Jätteskönt att utvecklingen börjar ta fart igen. Man blir ännu mer motiverad att träna när man känner att det går framåt! 

Av Linda Mårtensson - 17 januari 2012 11:04

Igår hade jag fullt upp hela dagen och hade noll ork kvar på kvällen, det kan nog Kristine och Nina intyga om för jag tröttskrattade hela kvällen, haha. Jag kan börja med att säga grattis till "Roffe" som kammade hem jerringpriset igår på idrottsgalan, överlägset! Väldigt roligt för hela ridsporten och jag hoppas att svenska folket nu börjar att acceptera ridsporten som en SPORT! 


Hursomhelst så klippte jag Cesar och jag säger bara: gud vilken nordispäls! Jättetjock verkligen. Han blev väldigt snygg och ser lite ädlare ut igen, dessutom slipper han svettas varenda ridpass. När jag var färdig med klippningen som för övrigt tog väldigt lång tid så red jag honom en sväng på banan. Han var jättefin och jobbade super genom hela passet! Jag red i allroundsadeln men kunde ändå sitta ned i traven obehindrat, framsteg. Jag skippade galoppen för att snön var lite slirig och om han skulle busa så finns det risk för att han halkar och sträcker sig. Men i traven jobbade jag med tempoväxlingar och olika serpentiner där jag utan problem kunde höja och sänka formen och han var fjäderlätt i handen hela tiden. Jag tänkte heeela tiden på min vänstersida och jag satt mycket bättre än vad jag gjorde för någon dag sedan, trots sämre sadel!


Noell hade vilodag och fick stå med spikmattan en stund. Det märktes minsann på henne att träningsvärken var som bortblåst, hon bockade och skuttade på som vanligt och var väldigt glad och nöjd!


Dagen avslutades med hundpromenad så jag var rätt slut och nöjd efter det, välmotionerad för dagen!

Ovido - Quiz & Flashcards