Linda Mårtensson

Alla inlägg den 6 januari 2012

Av Linda Mårtensson - 6 januari 2012 20:00

Hejsan!

Nu ska jag uppdatera er lite om vad som hänt denna vecka.


I måndags var jag så himla less för allt jag gjorde gick dåligt, vädret var skit och Noell var helt sönderstressad pga vädret och alla smällare på nyårsafton. Det var en utmaning att ta sig ner till ridbanan och skritta där en kortis kan jag säga, men det gav åtminstone effekt för hon frustade ur sig en del och när vi kom hem kunde hon vara sig själv igen. Som ett exempel på allt som gick dåligt så hade jag gjort ett långt och bra inlägg, dels om dagen och om några andra viktiga saker och vad händer då? Jo, då lägger google chrome av och säger att sidan inte kan visas. NEHEJ såklart inte, bara för att jag inte hade sparat det på något sätt och höll precis på att skriva sista meningen... Som tur var så sändes Sommaren med Göran på kvällen så det lättade upp mitt sinne lite! Jag älskar den filmen, jag har nog sett den fyra gånger nu och jag är inte den som brukar titta så överdivet mycket på film, haha.


Under natten till tisdagen hade regnvädret dragit iväg och solen sken. Som ett mirakel tittar leendet fram på mina läppar så fort solen skiner, jag blir helt lycklig av solen - särskilt under denna tid på året. Noell var helt annorlunda mot dagen innan, stressen var som bortblåst och hon mös som bara den under ridturen! 


På onsdagen regnade det igen, men det var alldeles som jag inte märkte det. Jag var jätteglad för vi skulle äntligen åka till ridhus och rida igenom dem. Vi åkte denna gång till ett nytt ridhus och det var så himla fint där så dit kommer vi absolut fortsätta att åka! Ljust, bra underlag och bra skötspiltor att ställa dem i när man gör iordning. Denna gång hade vi mamma med oss som hjälpte till och gav lite råd. Det märktes att jag och Noell var ringrostiga och Noells kondis var inte heller på topp om man säger så. Vi gjorde inga avancerade saker, lite sidvärts, övergångar och lite förvänd bara. Roligt var det hursomhelst! Allt har ju satt stopp för oss under jullovet känns det som. Jag ramlade av, stormen Dagmar, strömavbrott, isbana, jobb och under jul och nyårshelgerna kan man inte precis kräva att pappa ska skjutsa en till ridhus och inte kräva att Karin ska träna en heller precis. Nu känns allt lite lättare igen och på söndag ska vi åka in till ridhuset igen och träna, denna gång för Karin. Längtar ihjäl mig!


Igår och idag har vi skrittat igen eftersom det är underhalt efter allt regnande under veckan. Det känns dock stor skillnad på Noell, hon har skrittat mer genom kroppen och varit mycket lugnare och avslappnad efter träningen!

Jag och Noell Mars 2009. Tänk, den 22 januari har hon varit min i hela tre år! Vår väg har varit långt ifrån spikrak, men jag har älskat henne från första annonsbilden och jag har alltid trott på henne, hon passar mig som handen i handsken. Jag har Köhls stuteri att tacka för denna stjärna!  


Jag är väldigt motiverad just nu och vill bara träna, snart dags för nationell debut och om vi tar oss dit kommer jag att njuta oavsett resultat!

Av Linda Mårtensson - 6 januari 2012 09:40

Noell har en väldigt känslig mun och har svårt att ta stöd på bettet. Jag har ridit med lite olika två- och tredelade samt rakt- och tvådelat gummibett men aldrig fått någon riktig superkänsla. Dessutom har hon en ovana att "stresstugga" (ofta när hon blir het, rastlös, har bråttom ut från stallet osv) på bettet vilket sliter väldigt mycket på tänderna. Enligt tandläkares rekommendation bör Noell ridas ofta på rakt gummibett som ska vara det mest skonsamma när hon tuggar, jag har ridit ganska mycket med det men hon känns ändå inte riktigt nöjd. Förr har det heller inte varit tillåtet att rida med så många olika bett inom dressyren, dock har det faktiskt skett en del förändringar nu! Jag kikade i TR II dressyr igår och såg till min glödje att raka bett är tillåtna samt en del andra, kul! 


Hursomhelst har jag beställt ett sprenger KK ultra till Noell:

Bilden tog jag från google.


Jag har försökt leta efter ett dynamic RS men tyvärr inte funnit något i mindre storlek än 11,5 cm. Dock hittade jag ett KK ultra häromdagen på http://www.hastbiten.se/ i strl 10,5! Egentligen verkade det inte vara någon större skillnad mellan betten mer än att dynamic skulle sprida trycket mer över både tunga och laner och ultran mer över tungan, för så här stod det i beskrivningarna:


SPRENGER Dynamic RS:

Bett som är bra för hästar som har svårt att ta stöd på bettet. Ergonomiskt utformat vilket ger ett jämt tryck på både tunga och laner. Främjar att hästen tuggar på bettet och tar ett jämt stöd. 
Material: Aurigan med rostfria ringar.


SPRENGER KK Ultra:

KK Ultra betten är anatomiskt utformade och minimerar risken för tryck uppe i gomen. När ryttaren tar i bettet så sprids trycket jämnt över tungan utan att klämma. På så sätt maximeras kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun. 
Material: Aurigan med rostfria ringar eller auriganringar.


Hursomhelst har jag ju inte funnit det övre i Noells storlek någonstans så jag tänkte att jag kunde testa detta KK ultra nu när det ändå var 20% rabatt på det, förhoppningsvis gillar hon det! Blir det ingen hit så har jag åtminstone ett bett till att variera mellan, även om hästen går bäst på ett särskilt bett så bör man ändå variera sig lite.

Av Linda Mårtensson - 6 januari 2012 09:14

2012 är nu ett faktum och jag tänkte skriva en kortis om hur mina tankegångar är inför det nya året.


Mina egna mål är att ta körkort under sommaren eftersom jag fyller 18 om en månad, att ha ett sommarjobb och helst något under resten av året också samt att klara av skolan på det sätt jag har gjort hittills.


Mina mål med Noell är att komma ut på nationella tävlingar och självklart försöka kvala till SM. Att rida ett mästerskap har jag drömt om länge och detta år är ju som bekant min sista chans med Noell och jag vet att vi skulle kunna klara det om jag bara lägger manken till. Allt går om man bara VILL!


I övrigt kommer detta år antagligen bli ett "förändringsår" för mig, jag tror nämligen att en del saker kommer att ändras i min tillvaro. Närmre än så tänker jag inte gå in på nu för att allt är väldigt osäkert i nuläget... 


Förhoppningsvis blir detta mitt hittills bästa år, trots en del tråkiga förändringar!

Vi är redo 2012, nu kör vi!  

Ovido - Quiz & Flashcards