Linda Mårtensson

Alla inlägg den 19 juni 2010

Av Linda Mårtensson - 19 juni 2010 23:06

Hejsan, idag har vi ridit ut en sväng och tränat. Noell var fin men sjukt pigg alltså! Jag fick mycket att hålla i och lite att driva, eller ja typ inget alls (nästan)...


Nu ikväll så har jag och Kristine tagit oss i kragen och städat sadelkammaren! :) Nu är det ganska fint =D

före:

    efter:

 Praktiskt med en gammal radio i stallet då det är så dammigt ;)   Ngt bättre iaf :)

   

"Boxskyltarna" blev rätt bra tycker jag, bara att fixa nya när man är less på dem :P

             

Lite kvällsmys :)

 godnatt   

Av Linda Mårtensson - 19 juni 2010 10:46

Det var en mycket bra clinic! Temat var "från unghäst till Grand Prix". Han tog upp en del av hästens anatomi, vad som hände vid samling o.s.v Han pratade även mycket om unghästutbildning, att många gör fel. Hästar som idag avlas för sporten har så bra kvalitéer att de snabbt kan "flasha" runt med stora gångarter och kan på bara några veckor ridas i ett championat. Detta fenomen försämrar hållbarheten avsevärt. Förr när hästarna inte hade de kvaliteterna så var man tvungen att rida mycket mer grundridning vilket byggde upp styrka och hållbarhet, han sa även att grundridningen brister även i de högre klasserna, tekniskt sett är det helt rätt, men styrkan är dålig och kvaliteten på rörelserna försämras avsevärt.

När man utbildar en unghäst ska man alltså inte rida i ett högre tempo än hästen egentligen har styrka för, utan öka tempot eftersom. Han gjorde det samma med hästarna som gick msv, att först lösgjöra dem i det lägre tempot för att sedan kunna öka trycket, men utan att det ska gå så mycket fortare.

Han var mycket noggrann med att ryttarna hela tiden fick nyansera tempot medan de red för att hålla bakbenen aktiverade.

På de hästar som passerat unghäststadiet fick ryttarna rida mycket på volt för att få kontroll över spårningen, att hästen inte skulle svänga med inner fram utan med ytter fram och ändå hålla bakbenen på samma spår. När de gjort det jobbet så fick de mycket bättre skolor och byten :)

Sammanfattningsvis så var det en mycket bra clinic även om det var en hel del repetiton så fick man en del "aha"-upplevelser :)

Bo i egen hög person ;) (bilden är tagen från google)

kram 

Ovido - Quiz & Flashcards