Linda Mårtensson

Alla inlägg under maj 2011

Av Linda Mårtensson - 16 maj 2011 09:00

 

Jag skulle förmodligen inte klara mig utan min telefon...

Av Linda Mårtensson - 15 maj 2011 21:40

God kväll allihop!

Denna dag har spenderats ute i Juniskär hos Sandra, trots regn så har den varit riktigt trevlig :)

Vi kom dit vid halv ett och började med ultraljud på Noell. Ultraljud är alltså ljudvågor som stimulerar muskulaturen, ökar blodcirkulationen, påskyndar läkning och mjukar upp musklerna. Hon tyckte att det var superskönt, gäspade och tuggade en hel del :) Karin körde på länden, bakknäna, manken och vid muskelfästet till långa halsmuskeln, det är lite "allmänna delar" som även stimulerar andra muskelgrupper och är väldigt viktiga för rörligheten.

Efter ultraljudandet skulle hon promeneras tio minuter för att ytterligare skjutsa igång muskulaturen. Nu var det dock så att Nova var kvar i stallet för att få ultraljud och Noell blev supertaggad och vrång, småhoppade och sprang omkring mig som om hon var totalt vild, ung och ouppfostrad -.- Efter att hon hade gjort så två gånger så gav jag upp och gick in med henne för att inte bygga upp mer spänningar. Det spelar verkligen ingen roll hur mycket ledarskap och lydnad jag har tränat när hon börjar sådär, suck. Det värsta är ju att hon förstör för sig själv...


Medan hästarna vilade en stund så blev vi bjudna på fika, verkligen lyxigt! Sedan var det dags för träning och Noell hade så mycket energi så att hon höll på att explodera, hon var så kvick i benen att hon knappt rörde marken, haha :P Var får hon all energi ifrån?! :O Jag kan berätta att vi har dragit ner ännu mer på kraftfodret i hopp om att få en lugnare häst, nu får hon 1dl havrefri müsli morgon och kväll samt 1dl betfor på morgonen, bara för att hon ska få när de andra får. Efter en stund lugnade hon som tur var ner sig och gick riktigt lågt och fint :) Vi gjorde inget annat än att rida dem långa och låga idag för att få dem mjuka, imorgon ska vi dock rida lite mer övningar och sådant.


När vi hade "klätt" på dem transportmunderingen lastade vi in dem i transporten så att de skulle få stå och äta lite hö medan vi mockade ur efter oss i stallet. När de hade ätit en stund så började Noell såklart bråka med Nova och det resulterade i att Nova tog sig en bit av Noells näsa. Det blev bara ett ytligt sår, så jag hoppas att det inte blir infekterat och att det läker snabbt. Lite synd om Noell, hon blev inte så värst glad när jag skulle tvätta henne eftersom det säkert sved och gjorde ont, men samtidigt får hon faktiskt skylla sig lite själv då hon alltid ska hålla på och bråka med Nova. I hagen jagar hon henne och när det vankas mat inne blir Noell helt galen, attackerar och stegrar sig mot Nova och ibland även mot Cesar. Detta var droppen för oss så nu testar vi att byta box med Noell och Cesar. Alla fyra står på en rad med Zippen längst till vänster, Nova, Noell och Cesar längst till höger. Nu testar vi att låta Noell stå i en hörnbox för att se om hon kan tänka sig att lugna ner sig en smula, vore väldigt skönt...


Nu börjar det bli sängdags, måste ju upp halv sex imorgon och det vore bra om jag vilade upp mig lite med tanke på förkylningen.

kram o godnatt

Av Linda Mårtensson - 14 maj 2011 19:58

Jag tänkte göra samma lista som fröken Nina Lodin har gjort, tror att det kan bli lite roliga bilder :D Det blir lite extra uppdatering här på bloggen också =)

Dag 1: Självporträtt
Dag 2: Favoritpryl
Dag 3: En familjemedlem
Dag 4: Min hobby
Dag 5: En gammal bild
Dag 6: Tema "grön"
Dag 7: En bild som jag aldrig lagt upp
Dag 8: En favoritbild
Dag 9: Dagens
Dag 10: Detta gör mig glad
Dag 11: Tokigt
Dag 12: Min vardag
Dag 13: Tema "ljus"
Dag 14: En vinterbild
Dag 15: Kärlek
Dag 16: Självporträtt i svartvitt
Dag 17: Ett ögonblick
Dag 18: Känslor
Dag 19: Här bor jag
Dag 20: Tema "olika"
Dag 21: När jag var liten
Dag 22: Mitt beroende
Dag 23: En sommarbild
Dag 24: Detta gör mig glad
Dag 25: I all hast
Dag 26: Detta skrattar jag alltid åt
Dag 27: Tema "två"
Dag 28: Väder
Dag 29: Nyaste bilden på mig själv
Dag 30: Valfri bild

Av Linda Mårtensson - 14 maj 2011 19:38

Som rubriken lyder så var banan rejält blöt och slaskig efter allt regn, men mamma och jag hade ändå tur för det hade slutat regna när vi red :)

Noell var ungefär lika pigg idag som igår! Hon kändes riktigt bra idag, förutom i början när hon var alldelens hyper och jag kunde knappt använda skänklarna, hehe. Galoppen kändes stor, luftig och rörlig! Det kändes faktiskt svårare än vanligt att sitta ned i galoppen, beror väl antagligen på att hon rörde ryggen så pass mycket :) Det bästa med passet idag var att hon kändes så avslappnad i huvudet, det var inga problem att få henne låg och rund (förutom lite i början då) utan att hon kröp ihop! Högerbogen känner jag att den behöver lossas och bli starkare, men jag hoppas att Karin ser lite skillnad imorgon.


Jag är väldigt taggad för imorgon! Vi ska alltså åka hem till Sandra, Beauty och Maddoc  för träning och så ska Karin känna igenom dem och köra lite ultraljud i förebyggande syfte :) Ikväll måste jag smörja utrustningen så att vi ser acceptabla ut imorgon :P

hoppas att Noell känner sig lika taggad som mig (; 

kram!

Av Linda Mårtensson - 14 maj 2011 11:49

Den senaste tiden har de flesta bloggare skrivit om varierad träning, alla har lite olika uppfattning om det, vissa varierar sig mest för underlaget, andra för att inte "tråka ut" hästarna osv. 

Det jag tycker är mest komiskt är att när någon skriver om det så gör "alla" det, haha, dåligt med idéer?! I vilket fall så anser jag att de flesta har bra tankar kring det, men något som ofta glöms bort är att olika individer har olika behov av varierad träning!


Många skriver i stilen: "jag försöker rida ut mina hästar mycket för att de ska få göra olika saker och inte bara harva på i ridhuset..." Helt rätt tänk, men jag resonerar som så att Noell har inte t.ex samma behov av att ridas ut så mycket med andra (särskilt pigga) hästar och galoppera och busa som t.ex min förra ponny Cookie. Enligt mig förstörs mer av arbetet jag lägger ner än vad det gynnar, i allafall som hon är just nu. Noell blir oftast för het i skallen då och liksom stänger av sig, blir på tok för hög och kort i formen, stark (allt är relativt, men hon är alltid annars är superkänslig i munnen) och hon känner själv inte av när det "räcker" för att hon är för trött. Jag kan inte tro att hon får känna glädjen då utan stressen tar över på tok för mycket. Självklart har jag inte slutat rida ut för den sakens skull, utan jag ändrar utformningen på uteritterna istället. När jag rider med andra så satsar jag på att huvudsakligen skritta, kanske trav eller möjligtvis galopp beroende  på dagsform och vilken häst hon rids med. När jag rider själv kan hon istället få galoppera, sålänge hon håller sig inom mina ramar och inte "spelar över". Detta gör jag alltså inte för att jag inte gillar att galoppera fort ute i skogen eller för att jag inte vill att Noell ska få ha roligt, utan för hennes eget bästa. Vi rider ut mest för att slappna av, gå på olika underlag och för att göra något annat än att bara träna.


De hästar som istället är lite mer åt det lugna hållet kan tycka att det är superkul och de kan bli positivare till all annan träning om de får ha roligt! Det jag vill säga med detta är att samma upplägg passar inte alla hästar, det gäller att känna av individen. Kom ihåg att uteritter ska vara lustfyllda och roliga för alla parter, det ska inte kännas stressat och okontrollerat för då blir det inte roligt! Alla är olika och därav behöver man olika saker för att må bra! Jag tycker oftast att det är lite roligare att träna än att rida ut, men jag varvar för att träningen på ridbanan ska bli lite efterlängtad och för att skogen har en lugnande och positiv inverkan på oss, den fyller oss med energi och gör oss glada!

Av Linda Mårtensson - 14 maj 2011 10:37

Ibland är det minsann svårt att veta hur man ska tänka, känna för allt går så upp och ner, fram och tillbaka...

Tänker börja med det sorgligaste som hänt på väldigt, väldigt länge. Vår mest älskade lilla ridskoleponny, Heidrik, har lämnat denna jorderund. Hela Matfors Ryttarförening sörjer. Han var perfekt, ena stunden kunde han vara ute och tävla hoppning/dressyr och nästa gå och bära små barn. Han var alltid den snällaste och alltid positiv till arbete, en pärla med hjärta av guld.

Heidrik längst till vänster, RIP  


Igår kväll red  jag och Kristine ner till ridbanan för ett joggingpass. Tyvärr spöregnade det, men det gick bra ändå :) Noell var naturligtvis hur pigg som helst, men hon kändes ändå väldigt rörlig (när jag fick henne att sluta springa som om hon var på en travbana, snabbast vinner hallå?!). Jobbade nästan bara med vänsterställning för att få henne att börja jobba med högerbogen, det blev en del frustande så jag hoppas att det gav resultat. Om jag förlitar mig på känslan så kändes det som att jag fick henne att jobba korrekt i låg form, vilket i så fall var ett otroligt framsteg med tanke på hur het hon var! Känslan jag fick när jag travade var att hon kändes mycket rörligare i ryggen, så jag hoppas att det stämde... Det var trotsallt två veckor sedan jag red något mer än skritt ;) 


Idag var planerna städdag på MRF, men vädret motarbetar oss genom att spöregna så då blir det svårt att kratta och måla... Min förkylning är inte så bra heller, känns som att jag har en liten såg i halsen och igår låg jag och hostade i ungefär en halvtimme innan jag lyckades somna :( Så det är förmodligen bra att jag inte städar och fejjar idag, utan tar det lite lugnt för en gångs skull ;) Den enda fysiska uppgiften jag har idag är att rida Noell, idag ska vi känna lite på galoppen =) Nu ska jag ta tag i lite naturkunskap så att jag gör någon nytta i alla fall...


kram Linda!

Av Linda Mårtensson - 13 maj 2011 18:52

       

Världens sötaste lilla b-ponny <3

älskar röd himmel

utsikten över Sundsvall när jag promenerar ner från skolan :)

Jag var bara tvungen att plocka ihop detta lilla collage ^^ Ponnyn till vänster är alltså Kulltorps Helge som vi träffade på tävlingen i söndags och ponnyn i mitten är pappa till både Noell och Helge! Bilden på Downland Wild Fowler har jag tagit från google, egentligen får man inte göra så men jag var bara tvungen, han är sååå snygg! :D     


Ovido - Quiz & Flashcards