Linda Mårtensson

Alla inlägg den 12 maj 2011

Av Linda Mårtensson - 12 maj 2011 10:02

Idag är jag riktigt glad, nöjd och tillfreds med mitt liv igen, typ första gången på nästan två veckor!


Igår var nämligen en kotknackare hemma hos oss, väldigt intressant :) Det var otroligt skönt att få svar på en massa funderingar osv. Han började med Noell och det var diverse saker han knäckte till. Några senor som han la tillrätta, en ländkota och nacken. Ni skulle ha sett Noell efter att han hade fixat till nacken, hon blev jättetrött, tuggade och smaskade =) Inte konstigt att hon varit så spänd i nacken och rädd om både nacke, öron och huvud eftersom detta har gjort lite ont och han sa att hon kunde ha haft lite "huvudvärk". Eftersom kotorna låg snett så kunde inte ryggmärgsvätskan flöda ordentligt och det kan vara en av anledningarna till varför hon har varit så spänd. Hon har fått gallor i höger bak för att hon hade en låsning uppe i länden som gjorde att hon inte kunde arbeta lika mycket med vänster bak och därmed överbelastat höger bak och vänster fram. Hästar fungerar ju som oss människor, de är höger- eller vänsterhänta, dock ligger det diagonalt och Noell är starkare i höger bak och vänster fram. Därav vill hon alltid fuska med högerbogen och skjuta ut den och bara böja halsen åt höger, så det är inte så konstigt att den har mindre muskler och är mycket stelare i den bogen. Det förklarade också varför jag hela tiden måste sitta och "fiska" med högertygeln när jag rider efter vägen och så, hela Noells kropp är påväg åt vänster (pga den sneda nacken och det vänstra, starka frambenet).


Den där förklaringen blev väl ganska så jätterörig, men jag hoppas att ni förstod lite av den, haha ;) Nova hade i princip samma problem som Noell, vilket heller inte är något konstigt då de flesta hästar är starkare i vänster fram och höger bak, såsom de flesta människor är högerhänta. Vi hoppas på att det var den sneda ländkotan i ryggen på Nova som har gjort att hon har haft lite problem att hålla galoppen och att hon alltid måste kissa. På senaste tävlingen t.ex så kissade hon två gånger under båda framridningarna plus att hon kissade flera gånger i transporten, det är inte riktigt normalt.


Det som var lite roligt som han sa och som jag inte riktigt tänkt på är att de bästa hästarna, oavsett gren, trav, eller rid, har ett väldigt starkt psyke och säger inte till när det gör ont. Han sa att de bästa kan vara lika sneda som vilken annan häst som helst men de biter ihop och jobbar ändå. Detta har självklart ett pris till slut då det kan uppstå förslitningsskador osv så därför är det väldigt viktigt att kolla upp dem även om de inte visar hälta eller något. Både Nova och Noell är sådär, framförallt Noell, de springer även fast de har känningar så det är viktigt att vara uppmärksam!    


Nu är båda visserligen fixade, men det svåra kommer nu bli att hålla rätt träning och inte rida tills de blir trötta för då går de lätt tillbaka till gamla vanor, samt att det kan gå tillbaka om de brallar i hagen och sådär. Jag håller tummarna för att Noell ska vara lugn, för nu måste det här stabiliseras och det vore bra om han inte måste komma tillbaka var tredje dag och börja om liksom, för då blir det väldigt dyrt och vi kommer inte direkt att komma någon vart med stabiliseringsarbetet/muskeluppbyggningen eftersom de måste ta det lite lugnt ett par dagar efter varje behandling också...

höres senare!

Ovido - Quiz & Flashcards