Linda Mårtensson

Alla inlägg under april 2011

Av Linda Mårtensson - 13 april 2011 12:15

Ojoj så seg jag är med uppdateringen :P

Angående filmen på mig och Cesar så fick jag inte till det i måndags, men förhoppningsvis kan jag fixa den imorgon för då är jag ledig :D Hursomhelst så skrittade mamma och jag ut i måndags efter allt tragglande med fysiken, det blev väldigt sent (hade ridit klart kl 22). Jag gjorde inte så mycket, jag satt barbacka och lät Noell skritta ur sig lite slaggprodukter sen träningen.


Igår var det återigen dags för en genomkörare ;) Efter att ha suttit i tre och en halv timme (!) med fysikprovet under eftermiddagen så var det skönt att bara vara i stallet och inte plugga något alls på kvällen :) Jag grejjade mycket med Noell både före och efter passet, värmde upp magmusklerna innan jag spände sadelgjorden och sådana saker. Noell har haft mycket träningsvärk i dem så det är viktigt att ta hand om dem ^^ Efter all putsning och så var det dags att svinga sig upp i min gamla, men älskade hubertussadel =) Värmde i låg form med övergångar och många volter. När Noell kändes varm och hade pustat ut tog operation lösgjöra bogar vid. Framdelen, framförallt bogarna måste lösgjöras innan man kan sätta tryck i bakbenen. Om hästen är låst i bogarna kommer den bara att stöta med frambenen när den ska försöka trycka på med bakbenen. Om den däremot är mjuk så kommer den tycka att det är mycket trevligare och lättare att gå med tryck och framdelen kommer att lätta av och sväva! :D Efter ett tag kändes högerbogen väldigt bra och det gick väldigt lätt :) Däremot satt det fast ordentligt i vänsterbogen, jag fick nöja mig med att hon mjuknade lite för jag kan inte begära att allt ska gå igenom på ett pass. Vi ska träna för Karin på söndag igen så jag ska ta igenom minst ett (förhoppningsvis två) pass till innan det. Jag är träningssugen, Noell behöver arbetet och det är inte så bra underlag ute i skogarna just nu så då är det lika bra att passa på att träna ;)

Skriver mer ikväll! kram

Av Linda Mårtensson - 11 april 2011 12:00

Här är en ovisad film på mig och Noell i Ö-vik förra året, inte bästa starten, men en film iaf =)

Av Linda Mårtensson - 11 april 2011 10:30

Gomorron!

Idag är jag hemma, har dragit på mig en förkylning   Inte speciellt roligt, däremot kul för er då jag just nu har tid att ladda upp filmerna på mig och Cesar i lördags ;) De kommer så fort att de är uppladdade (och klippta) :P Sålänge bjuder jag på ett par bilder.

  Trött Kristine, busig Nova i vardags-"glamour" ;) Där ser ni klippningen också!

Och självklart en bild på min sötnos, hon är så gullig när hon kommer i hagen med spetsade öron ^^ <3

Av Linda Mårtensson - 10 april 2011 19:38

Goder kväller :)

Idag har vi tränat för Karin! Jag är nöjd med träningen, den var väldigt givande och nyttig. Det är faktiskt bättre att hästen inte går så strålande på träningen för tränare, då får man ju jobba med sina svagheter :) Vi började att jogga fram och gjorde övergångar mellan skritt och trav. När de var lite mer varma fick vi gå över och jobba trav-halt-trav, givetvis på rakt spår. Jag har aldrig varit särskilt noggrann med benuppställningen i halterna med Noell om jag ska vara ärlig. Fast när de är unga så tycker jag att man ska vara nöjd med att de tar förhållningen och står stilla. Nu är Noell dock sju år och ska gå upp i klasserna=hon måste göra halt med bakbenen jämna inunder kroppen! Jag fick jobba i en friskare trav och göra en "tvärnit" (inte tvärnit, men en lite kvickare halt liksom). I vänster varv gick det bra, i höger ville hon dock ställa in ytterbak och liksom "gömma" det. För att åtgärda det fick jag flytta henne för innerskänkeln innan jag stannade och det blev bättre och bättre :) Det är något vi måste jobba på helt enkelt!

Sedan jobbade vi med några bakdelsvändningar. Noell var jätteduktig! När jag bara var lite snabbare att leda med framdelen så blev de faktiskt fint centrerade! :D Kul när man har en häst med bjudning och som trampar :)  Bakdelsvändningarna är jag mest nöjd med denna träning.

Efter dem körde vi lite galopparbete.  När jag galopperade i höger varv hittade Karin verkligen ett jätteproblem som vi har. Hon tyckte att galoppkvaliteten var betydligt försämrad sen hon såg henne sist i ridhuset, Noell var nämligen alldelens låst i sina bogar, framförallt höger. Den där högerbogen har jag känt av ett bra tag, det är därför det känns som att jag inte kan ta igenom ställningen riktigt! Nu har det förmodligen blivit sämre eftersom att det var så isigt och hemskt i några veckor, plus att när Noell går på asfalt med broddar så tar hon inte alls ut steget lika mycket. Jag vet inte om gårdagens framfart kan ha gjort att hon stelnade till ytterligare också?! Hon har vilket som gått och spänt sig samt så har den högra bogen varit stelare ett bra tag. Så vi fick jobba lite mer vändningar och förflyttningar i alla gångarter och det släppte mer och mer, det märktes på Noell att hon tyckte att det var skönt för hon frustade en hel massa :) Nu ska jag jobba med detta varje gång jag rider, hon får ju inte stelna till! Jag vill ha en rörlig och glad häst :) Noell får lätt spänningar överhuvudtaget också med tanke på hennes temprament så det är extra viktigt att ta igenom henne ordentligt, stretcha massor och massera. När hon väl är mjuk och rörlig så kan hon göra vad som helst!


Nu måste jag tyvärr gå tillbaka till fysikplugg :( Det har gått helt värdelöst med det hela kvällen, jag kollar på alla exempel och fattar dem, men sen när jag ska göra en uppgift själv så låser det sig och jag fattar ingenting...Jag måste ta pappa till hjälp, annars kommer det förmodligen inte gå så bra på tisdag.

Bye sålänge!

Av Linda Mårtensson - 10 april 2011 09:45

Hej allihop, hade fullt upp hela degen igår så därav ingen uppdatering ;)


Hela förmiddagen gick åt till mockning och fysikplugg och efter lite lunch så var det dags att rida Cesar :) Mamma jobbade delad tur så hon hann inte rida själv men hon hann följa med mig ner och hon filmade lite! Vilken stor skillnad det var på Cesar! Helt underbar var han att rida :') Han var mjuk i munnen och handen, skrittade genom hela kroppen och travade mjukt, avspänt med ärlig framåtbjudning :) Ibland känns det nästan som att jag rider Cesar bättre än Noell, för Noell är så himla tekniskt svår att rida och dessutom überkänslig ;) Vi red inte så hårt eftersom att han bara skulle joggas efter massagen i torsdags. Film kommer ev ikväll om jag hinner!


Därefter var det Noells tur att få lite motion. Vi (jag, Kristine, Nova, Noell) red först en skrittsväng ute på ca 45 min och sedan joggade vi lite på banan i låg form. Ponnyerna var mer vilda än tama, de hetsade först upp sig när vi gick förbi några hästar som var ute i sina hagar. Sedan blev de alldelens tokiga när de fick se en gubbe ute på isen (väldigt smart att vara ute på isen nu?!) som höll på att hala in nån slags fallskärm :P Det blev typ lite halvt taktning/trav/passage en bra bit innan de lugnade sig x) På ridbanan gick det helt okej, fast Noell var väääldigt het och överkänslig så det var bara att sitta stilla med skänklarna ;)


På kvällen drog jag ner till Nina för lite film-tittning tillsammans med henne, Maja, Lina och Sofie :D Vi hade det supermysigt och det roligaste var när vi började titta på en massa gamla sjuka klipp från typ 2007, haha vilken humor vi hade (och har) xD


Nej, nu är det dags att sätta lite fart, allt ska fixas i stallet, jag måste plugga en massa fysik och så har vi Karin träning i eftermiddag!! :D höres!

Av Linda Mårtensson - 8 april 2011 22:58

Det har varit en arbetssam kväll. Först klippte vi Nova, hon blev jättesnygg! Hon är så seg med fällningen (har i princip inte börjat) så vi hjälper henne lite. Så nu har hon bara hår på huvudet, en platta på ryggen och nedanför knäna ^^ Därefter tvättade vi svansen på henne samt hennes sadelgjordsskav, sprayade lite lila spray vid skaven också; jag tycker inte att salvor hjälper?! :O Det blir liksom bara kletigt och smutsigt...


Jag vet inte riktigt om jag kommer att klippa Noell något mer nu, hon börjar så smått sätta lite sommarpäls...Fast det finns en del linjer som skulle behöva fixas och så. Noell fäller också och jag vet inte om det är farligt att klippa dem då? Jag har hört att man kan störa den naturliga pälsfällningen? Någon med erfarenhet?!

Noell fick hursomhelst liten borstning innan det var dags att sova =) Hon var dessutom snäll när jag tog in henne!


Nu ska jag sussa. Natti-Natti

Av Linda Mårtensson - 8 april 2011 12:43

Min gårdag var inte så ledig trots att jag inte var på skolan, hehe :) Men det är väl som vanligt då?


Dagen började med hästutsläpp och mockning, därefter lite franska-plugg. Vid elva stack mamma och jag ut på en skrittur i det underbara vädret. Eller rättare sagt: spöregnet..-.- Men det var bara till att klä på sig vattentåliga kläder och jag valde att rida barbacka ;)


Efter lunch kom Lisa hit och fixade med Cesar, inte undra på att han är stel och spänd för han hade en hel del problem:

  • Spänd i halsmuskel höger sida
  • Framför bogbladet höger sida
  • bröstmusklerna är ömma
  • baksidan av frambenen är stela
  • hamstring höger sida
  • gluteus höger sida
  • halskotorna är låsta höger sida
  • litet ligamentsläpp
  • hela magen; när vi fick hem honom hade han troligen början till magsår
  • framför höftknölarna

Som ni läser var det en del, det mesta var väntat för mig och en del hade jag redan börjat jobba lite med själv, jag har dock inte riktigt kunnat sätta fingret på exakt var allt satt. Han fick även panik när han skulle stretcha halsen åt vänster, det visste vi dock redan då han började att småstegrade en gång när jag skulle göra det. Han har troligen upplevt någon smärtupplevelse då han är lättare att ställa till vänster när man rider och han kan bli riktigt rädd för bilar ibland när de kommer bakifrån (man går ju med vä sida ut mot vägen), alltså inte då han bara busar och är dum när de kommer framifrån och så utan när han blir rädd och ser helt skärrad ut.


Visste ni förresten att ca 70% av alla hästar (både trav- o rid- inräknade) har magsår?! Tecken på magsår är att de har svårt att lägga på sig hull och att de ser "uppdragna" och spända ut i magen, alltså ingen mjuk linje utan en som går nästan uppåt. De kan få det av stress, dålig mat, ohygienskt vatten och för få fodringar per dag...Tror att det är mer vanligt på travhästar då det generellt sett är mer stress i travstall, man har oftast många hästar att hinna med osv.

Såhär såg Cesar ut när vi köpte honom, man ser tydligt hur uppdragen han var men revbenen syns inte så tydligt som man gjorde i verkligheten.    

Här ser ni lite hur den har förändrats =D (man ser det dock tydligare i verkligheten)

Noell är också ett bra exempel på en "mjuk" maglinje.

       

Lisa hade även börjat med en ny sak -spikmatta till hästarna! =) Hon hade en som hon la på ryggen med ett täcke över och en som var utformad som en grimma till nacken. Jag blev faktiskt riktigt sugen på att köpa en sån där grimma till Noells spända nacke:

 

såhär ser den ut :)


Efter det pluggade jag franska någon timme, tvingade min kära syster att förhöra mig ^^ Men ganska snäll är jag ändå för i gengäld hjälpte jag henne med ridningen plus lite stretching osv :) Nova var helt sjukt fin under passet! Kanske för att Kristine inte försökte stressa fram något och hon var stilla i handen, det är oftast så att om man ändrar någon detalj så blir hästen som en helt annan.


Det var typ min dag igår det, fullt upp från morgon till kväll :D Jag älskar när det händer lite ;) Just det, Noell var en aning het igår när jag skulle ta in henne för kvällen. Ställde sig rakt upp på bakbenen. Så kan man ju också göra. Ibland har hon verkligen noll respekt och gör lite som hon själv tycker. När man säger åt henne så gör hon alltid värsta missnöjda ljudet ifrån sig också, det är någon slags blandning av en suck, en morr och ja jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, roligt låter det iaf haha xP Man hör verkligen missnöjdheten och vrångigheten ^^

Av Linda Mårtensson - 7 april 2011 09:33

Denna fantastiska häst såg jag i hööks-katalogen för några år sedan, sökte lite på nätet och hittade ryttarens filmkanal på youtube! Jag kan säga att jag var väldigt kär då -och det är jag fortfarande! Den stod i Danmark då men såldes till USA för något år sedan...Se och NJUT!

Ovido - Quiz & Flashcards