Linda Mårtensson

Alla inlägg den 8 april 2011

Av Linda Mårtensson - 8 april 2011 22:58

Det har varit en arbetssam kväll. Först klippte vi Nova, hon blev jättesnygg! Hon är så seg med fällningen (har i princip inte börjat) så vi hjälper henne lite. Så nu har hon bara hår på huvudet, en platta på ryggen och nedanför knäna ^^ Därefter tvättade vi svansen på henne samt hennes sadelgjordsskav, sprayade lite lila spray vid skaven också; jag tycker inte att salvor hjälper?! :O Det blir liksom bara kletigt och smutsigt...


Jag vet inte riktigt om jag kommer att klippa Noell något mer nu, hon börjar så smått sätta lite sommarpäls...Fast det finns en del linjer som skulle behöva fixas och så. Noell fäller också och jag vet inte om det är farligt att klippa dem då? Jag har hört att man kan störa den naturliga pälsfällningen? Någon med erfarenhet?!

Noell fick hursomhelst liten borstning innan det var dags att sova =) Hon var dessutom snäll när jag tog in henne!


Nu ska jag sussa. Natti-Natti

Av Linda Mårtensson - 8 april 2011 12:43

Min gårdag var inte så ledig trots att jag inte var på skolan, hehe :) Men det är väl som vanligt då?


Dagen började med hästutsläpp och mockning, därefter lite franska-plugg. Vid elva stack mamma och jag ut på en skrittur i det underbara vädret. Eller rättare sagt: spöregnet..-.- Men det var bara till att klä på sig vattentåliga kläder och jag valde att rida barbacka ;)


Efter lunch kom Lisa hit och fixade med Cesar, inte undra på att han är stel och spänd för han hade en hel del problem:

  • Spänd i halsmuskel höger sida
  • Framför bogbladet höger sida
  • bröstmusklerna är ömma
  • baksidan av frambenen är stela
  • hamstring höger sida
  • gluteus höger sida
  • halskotorna är låsta höger sida
  • litet ligamentsläpp
  • hela magen; när vi fick hem honom hade han troligen början till magsår
  • framför höftknölarna

Som ni läser var det en del, det mesta var väntat för mig och en del hade jag redan börjat jobba lite med själv, jag har dock inte riktigt kunnat sätta fingret på exakt var allt satt. Han fick även panik när han skulle stretcha halsen åt vänster, det visste vi dock redan då han började att småstegrade en gång när jag skulle göra det. Han har troligen upplevt någon smärtupplevelse då han är lättare att ställa till vänster när man rider och han kan bli riktigt rädd för bilar ibland när de kommer bakifrån (man går ju med vä sida ut mot vägen), alltså inte då han bara busar och är dum när de kommer framifrån och så utan när han blir rädd och ser helt skärrad ut.


Visste ni förresten att ca 70% av alla hästar (både trav- o rid- inräknade) har magsår?! Tecken på magsår är att de har svårt att lägga på sig hull och att de ser "uppdragna" och spända ut i magen, alltså ingen mjuk linje utan en som går nästan uppåt. De kan få det av stress, dålig mat, ohygienskt vatten och för få fodringar per dag...Tror att det är mer vanligt på travhästar då det generellt sett är mer stress i travstall, man har oftast många hästar att hinna med osv.

Såhär såg Cesar ut när vi köpte honom, man ser tydligt hur uppdragen han var men revbenen syns inte så tydligt som man gjorde i verkligheten.    

Här ser ni lite hur den har förändrats =D (man ser det dock tydligare i verkligheten)

Noell är också ett bra exempel på en "mjuk" maglinje.

       

Lisa hade även börjat med en ny sak -spikmatta till hästarna! =) Hon hade en som hon la på ryggen med ett täcke över och en som var utformad som en grimma till nacken. Jag blev faktiskt riktigt sugen på att köpa en sån där grimma till Noells spända nacke:

 

såhär ser den ut :)


Efter det pluggade jag franska någon timme, tvingade min kära syster att förhöra mig ^^ Men ganska snäll är jag ändå för i gengäld hjälpte jag henne med ridningen plus lite stretching osv :) Nova var helt sjukt fin under passet! Kanske för att Kristine inte försökte stressa fram något och hon var stilla i handen, det är oftast så att om man ändrar någon detalj så blir hästen som en helt annan.


Det var typ min dag igår det, fullt upp från morgon till kväll :D Jag älskar när det händer lite ;) Just det, Noell var en aning het igår när jag skulle ta in henne för kvällen. Ställde sig rakt upp på bakbenen. Så kan man ju också göra. Ibland har hon verkligen noll respekt och gör lite som hon själv tycker. När man säger åt henne så gör hon alltid värsta missnöjda ljudet ifrån sig också, det är någon slags blandning av en suck, en morr och ja jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, roligt låter det iaf haha xP Man hör verkligen missnöjdheten och vrångigheten ^^

Ovido - Quiz & Flashcards