Linda Mårtensson

Alla inlägg under augusti 2011

Av Linda Mårtensson - 10 augusti 2011 11:30

           

Av Linda Mårtensson - 9 augusti 2011 22:45

Detta var ingen toppenträning i den meningen att känslan var så bra. Nej, det kändes inte speciellt bra, men jag vet att vi jobbade på de svaga punkterna och det är då träningen ger riktigt mycket.


Efter framridning med fokus på rakriktning innanför spåret så tränade vi öppnor. Dock låg tre problem i vägen. Nummer ett så var Noell alldelens för spänd i sin överlinje, nummer två bjöd hon inte framåt och nummer tre tog hon inte högertygeln utan spjärnade bara med högerbogen. Tillslut fick vi lite ordning på vänsteröppnan (höger är helt ok) där jag hade kontroll över var bogarna befann sig och att hon inte vek sig i sidan. Dock tog hon inte ställningen ärligt i högertygeln och tröck in högerbogen, så det blev en del flyttningar av den högra bogen. Då släppte hon till och blev fin. Dock satt det ändå kvar lite spänningar i överlinjen så vi hängde helt sonika på henne gramanen så att jag kunde få henne att gå riktigt lågt och ha bogarna rätt placerade på rakt och böjt spår. Jag har varit alldelens för lat med att använda gramanen då jag egentligen föredrar att rida utan. Noell behöver dock det där stödet emellanåt för att verkligen välva sig i överlinjen - även om jag nuförtiden kan rida henne lågt utan graman så välver hon sig långt ifrån lika bra. Hon blev väldigt avspänd och fin och började röra sina bogar på rätt sätt!


Egentligen skulle jag ha varit mer lyhörd för Noell då jag har känt lite motsträvighet ända sedan vilan efter träningslägret. Men det är lätt att vara efterklok... Nu måste jag börja använda gramanen lite oftare då jag vet att hon behöver extra stöd för att själv våga ta stöd och välva sig riktigt. Dessutom måste jag som ryttare bli ännu mer lyhörd för minsta förändring. 


Den lagoma balansen i Noells träning hänger alltid i en liten skör tråd då hon ofta spänner sig så fort att jag kräver lite extra som exempelvis korrekt placering av höger bog - samtidigt som jag måste kräva det för att komma vidare så måste jag ofta backa bandet, sänka kraven och låta Noell slappna av. En spänd häst som Noell kräver mer massage och träning i låg form för att minska muskeltonus och öka sin prestationsförmåga. Noells psyke är hennes största fördel samtidigt som det är hennes största nackdel. Alla hennes spänningar i huvudet sätter sig i kroppen och hon kan inte jobba lika bra, men när hon väl är perfekt i tempramentet och kan slappna av så är hennes energi toppen och hon blir oslagbar....


kram!

Av Linda Mårtensson - 9 augusti 2011 17:53

Denna dag stod ett pass på ridbanan för dörren, dock efter förutsättningarna efter uteritten dagen innan. Noell hade träningvärk vilket är fullt förståeligt så därför körde vi bara lugnt, joggingtempo i lägre form och massor av flyttningar och stretchingar hit och dit. Hon blev bättre under passets gång och hon frustade ur sig en hel del - jag tror att passet var välbehövligt!

Något åt det här hållet såg det ut, dock utan graman.  

Av Linda Mårtensson - 7 augusti 2011 22:25

Hejsan bloggläsare!


Igår när jag var påväg att skriva det här inlägget var jag så trött så det kändes inte som någon större idé. Därför kommer det nu istället!


Igår förmiddag fick jag mig en härlig sovmorgon innan det bar av till birsta för inköp av hästmat mm. Självklart fick vi med oss en del saker hem:

  • Royalblå fleecelindor
  • Marinblå fleecelindor
  • Gramantygel
  • Brun slät lädertygel
  • Hovtjära till deras fuktiga hovar
  • Massageborste

Ibland kan man bara inte hålla sig, särskilt inte när det är rea!


På eftermiddagen/kvällen stack mamma, jag och Kristine ut med våra pållar för en rejäl uteritt! Vi var ute i ungefär två timmar, mest skritt såklart men även lite trav och galopp. Vi skrittade fram på en asfaltsväg och i skogen vilket säkert blev en dryg halvtimme. Sedan joggade vi lite försiktigt utmed kanten på en hyffsat mjuk grusväg (i ca 5-10 min) innan vi kom in på "pillerstigarna" som vi kallar dem. ;) Där skrittade vi en liten stund i sandtaget, både lite uppför och nerför - väldigt bra träning i små mängder. Uppför är ju bra för klättringen men nerför är bra för skrittkvaliteten då hästen sträcker ut lite extra i varje steg. Efteråt skrittade vi ner till Ljungan (en älv) där de fick bada fossingarna litegrann. Det var väldigt uppskattat då Noell, helt utan tvekan, traskade ner i vattnet, skvätte vilt omkring sig och doppade halva ansiktet i vattnet, haha sötnos! ^^ Därefter fick de galoppera upp för en kort, men brant backe, en gång i varje galopp. Vi joggade vi lite på en slingrig stig, skrittade upp för en brant backe och tog en kort galopp på en platt barrstig innan vi med nöjda och glada hästar kunde skritta hem, vilket tog ca 20-30 minuter. 


Jag tycker att det är väldigt viktigt för dressyrhästar att komma ut på längre turer ibland, träna lite andra muskler och få sig en rejäl dos av skogsluft och framåtanda! I dressyren tränar man mycket gymnastik, styrka och explosivitet så då behövs bl.a den här lågintensiva träningen. Lågintensiv träning innebär att man kör en längre stund men i ett lågt tempo så att man inte får för hög puls (dock fick de ju galoppera uppför någon backe och då får de hög puls som i intervallträning, men ändå :P). Lågintensiv träning för en människa är om man t.ex joggar i "snacktempo", man ska alltså inte bli så anfådd att man inte kan prata samtidigt! Dessutom var turen vi red igår väldigt stärkande av den anledningen att de fick gå på otroligt varierande underlag!

Varierad träning är en av nycklarna till en glad och stark häst i god kondition!  

Av Linda Mårtensson - 7 augusti 2011 11:00

C'est l'amour pour moi.  

Av Linda Mårtensson - 6 augusti 2011 22:46

Jag var riktigt nöjd med mina arbetsuppgifter på jobbet, tack och lov endast gräsklippning! Ungefär hundra gånger bättre än att rensa grusgångar! :D


Under tiden jag jobbade så kom hovis och pysslade om Noells små fötter. Han har nu satt på skor med dubbla kappor och lagt på något grejs för att fylla ut sprickorna som har uppstått av all fukt. Med fina fossingar var Noell nu redo för att tränas igen efter fyra vilodagar. Vi körde ett väldigt lugnt pass med fokus på lösgjordheten i framdelen. Mycket skritt och flyttningar till att börja med och sedan stretching under lätt sits i trav och galopp. När hon kändes mjukare gjorde vi skänkelvikningar utmed långsidorna i trav och lite bakdelsvändningar. Hon kändes fin idag och jag la upp ett alldelens lagomt "komma igång" pass, utan tryck eller någon hög form. När man har lagt upp ett perfekt pass så ger man verkligen hästen en bra chans att göra sitt bästa och det tyckte verkligen att jag lyckades med denna gång!


kram!

Ovido - Quiz & Flashcards